Ο ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ. ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΚΥΛΟ ΦΥΛΑΞΗΣ. (ενότητα 5η)

                         
                                                               
Κάποτε στον Ασπρόπυργο...
                             Πέραν της εκπαίδευσης που πρέπει να γίνει σε ένα σκύλο φύλαξης είναι και κάποια άλλα πράγματα που πρέπει να κάνετε ώστε να τον βοηθήσετε στο έργο του.
                            Ξέρετε υπήρξαν περιπτώσεις που ο χώρος τελικά παραβιάστηκε αν και υπήρχε ικανότατος σκύλος άριστα εκπαιδευμένος αλλά τον.... πρόδωσαν οι υπόλοιπες συνθήκες. Ένα τέτοιο περιστατικό θυμάμαι στο Καπανδρίτι, πριν από 10 χρόνια, όταν δύο Γερμανικά ποιμενικά δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την ληστεία στο σπίτι τους γιατί οι κλέφτες γνώριζαν ότι ο κήπος έχει παρτέρια με περίφραξη και πόρτες ώστε τα σκυλιά να μην μπαίνουν και χαλάνε το γκαζόν!
                           Οι κλέφτες λοιπόν πετώντας πέτρες "οδήγησαν" τα σκυλιά στα παρτέρια και ένας αστραπιαία έκλεισε το πορτάκι. Στην συνέχεια άδειασαν το σπίτι ανενόχλητοι.
                            Όπως φάνηκε από τις κάμερες το είχαν επεξεργαστεί το σενάριο!
   Θα πρέπει λοιπόν να γνωρίζετε ότι αν είστε στόχος θα παρακολουθούν τον χώρο σας από λίγες μέρες έως μήνες και κάποια τέτοια πράγματα θα τους είναι γνωστά.
                             Χώροι λοιπόν που θα μπορούσε να εγκλωβιστεί ο σκύλος θα πρέπει να είναι καλά κλειδωμένοι!  
                            Μια άλλη παράμετρος που εμποδίζει την δουλειά του σκύλου είναι τα διαζώματα που συνήθως έχουν οι κήποι με πορτάκια. Αυτά εμποδίζουν την ελεύθερη περιμετρική κίνηση του σκύλου με ολέθριες συνέπειες. Αυτό το "έλα μωρέ από εδώ ποιος θα μπει" μην το λέτε ποτέ!
                          Φροντίστε να μπορεί ο σκύλος να κινηθεί ελεύθερα περιμετρικά του σπιτιού εάν αυτό βρίσκεται στο κέντρο του οικοπέδου. Ασφαλίστε τις ενδιάμεσες πόρτες όπου υπάρχουν ή βγάλτε τες το βράδυ. Είναι πολύ σημαντικό!
                           Μην κάνετε την ζωή του κλέφτη πιο εύκολη. Μην αφήνετε στον κήπο διάσπαρτα γεωργικά εργαλεία. Όλα τα γεωργικά εργαλεία να είναι μαζεμένα και κλειδωμένα ασφαλώς!
                           Όλοι οι κήποι και γενικά οι χώροι έχουν "τυφλά σημεία", δυσπρόσιτα, απομακρυσμένα ή σκοτεινά. Είναι αυτά που θα προτιμήσουν οι κλέφτες. Παγιδέψτε τα με τρόπο που να κάνουν τον σκύλο να ασχολείται μαζί τους.  Στη σχολή μας αυτό περιλαμβάνεται στην στάνταρ εκπαίδευση των σκύλων φύλαξης.
                           Ο αντιπερισπασμός είναι μια....αρχαία μέθοδος παραπλάνησης του σκύλου φύλαξης.
Εκπαιδεύετε τον σκύλο σας στο σενάριο αντιπερισπασμού.
                           Ο κλέφτης δεν δρα ποτέ μόνος. Θα υπάρχει συνεργός ή ομάδα υποστήριξης. Είναι τραγικός λάθος ο σκύλος να εκπαιδεύεται σε μάχη, ένας εναντίον ενός. 
                           Για την ασφάλεια του σκύλου σας και φυσικά την δική σας από την στιγμή που ξεκινάει δουλειά αφαιρέστε του το περιλαίμιο. Μην δίνετε την δυνατότητα στον κλέφτη να μπορεί να πιάσει από κοντά ή μακρυά τον σκύλο.  (θα το εξηγήσουμε σε άλλη ενότητα)
                          Μην του φοράτε καν ένα περιλαίμιο της πλάκας που θα κοπεί εύκολα, με ταυτότητες και....χαϊμαλιά.  Δώστε στον σκύλο την δυνατότητα να κινηθεί αθόρυβα και να επιφέρει τον απόλυτο αιφνιδιασμό.
                          Τέλος φέρτε στο μυαλό σας το πραγματικό περιστατικό και σχεδιάστε προσεκτικά τις κινήσεις σας. Συζητήστε το με την οικογένεια, μοιράστε ρόλους και κάντε πρόβες! Πολλές πρόβες μέχρι να γίνει αυτόματη λειτουργία.
                           Μην περιμένετε να πάρετε αποφάσεις εκείνη την ώρα. Δεν θα μπορέσετε και θα κάνετε λάθη που θα κάνουν χειρότερα τα πράγματα. Δεν χρειάζονται λεονταρισμοί, ούτε παλικαριές.
                           Αυτό ειδικά θα το αναλύσουμε στην επόμενη ενότητα.