Ο πραγματικός σκύλος φύλαξης.



         

          Ο σκύλος φύλακας είναι ίσως η πιο παρεξηγημένη έννοια πάνω στο θέμα των σκύλων γενικά. Πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι πιστεύουν πως ένας σκύλος ο οποίος γαβγίζει ακατάπαυστα και αντιδρά αρνητικά σε κάθε ανθρώπινη παρουσία είναι και ο σκύλος φύλακας. Μάλιστα όσο πιο αρνητική η αντίδραση του σκύλου στην ανθρώπινη παρουσία τόσο πιο μεγάλη η ικανοποίηση του ιδιοκτήτη και ο κομπασμός! "Μόνο εμένα δέχεται" λένε με καμάρι,"κοίτα πως κάνει μόλις δει ξένο" λένε....Όλα αυτά βέβαια πολύ απέχουν από ένα πραγματικό σκύλο φύλακα. 

        Γιαυτό βέβαια όταν κοπεί η αλυσίδα(εννοείτε ότι τον έχουν μόνιμα δεμένο....να αγριέψει!!!) τότε οι δαγκωνιές πέφτουν σύννεφο σε όποιον βρουν μπροστά τους και...πω! πω! τι πάθαμε!!!!! Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τέτοια σκυλιά έχουν δαγκώσει και τα αφεντικά τους. Έχω άπειρα παραδείγματα να σας πω. Σε αυτό δεν υπάρχει τίποτα άξιο θαυμασμού ούτε αυτό καθιστά τον σκύλο φύλακα. Αν ήταν άνθρωπος πιστεύω ότι θα τον είχαμε κλείσει σε ίδρυμα!

        Βέβαια πίσω από όλα αυτά κρύβονται οι "μέθοδοι" που χρησιμοποιούν κάποιοι ιδιοκτήτες που βιάζονται ή θέλουν να γλιτώσουν χρήματα, είτε "εκπαιδευτές" που δεν γνωρίζουν το αντικείμενο. Τελικός αποδέκτης όλων αυτών των "τεχνικών" είναι ο σκύλος ο οποίος γίνεται νευρικός και φοβικός και ενώ ο ιδιοκτήτης καμαρώνει για τον σκύλο του που...."λυσάει" όταν δει άνθρωπο, στην πραγματικότητα ο σκύλος αυτός φοβάται και τον ίσκιο του μέσα στο μυαλό του.

        Kάποια σκυλάκια από την ηλικία των 6 μηνών περίπου θα βγάλουν τα πρώτα ένστικτα φύλαξης που "ερασιτεχνικά" τελείως μπορεί να αφορούν το κύπελλο με το φαγητό του η την προστασία των παιχνιδιών του. Εκεί κάπου θα έρθει και ο "ειδικός" ο οποίος κουνώντας το πανάκι θα βγάλει το πόρισμα ότι ο σκύλος αυτός θα γίνει κορυφαίος φύλακας!


            Η ασφάλεια σας δεν μπορεί να στηρίζεται  σε ερασιτεχνισμούς, φήμες, πειράματα και στην τύχη.
        

            Εάν πραγματικά θέλετε έναν σκύλο φύλακα βρείτε επαγγελματία εκπαιδευτή ο οποίος ειδικεύεται σε αυτά τα προγράμματα , δείτε δουλειές του και ρωτήστε γι αυτόν. 

       Καλό θα ήταν πρώτα πρώτα να βρείτε τον εκπαιδευτή σας και κατόπιν συζητήσεως να αποφασίσετε για το είδος και ίσως για τον αριθμό των σκύλων που χρειάζεστε στο χώρο σας. Όπως όλα τα σκυλιά δεν γίνονται φύλακες έτσι δεν "δουλεύουν" και όλα το ίδιο. 

       Πχ τα λυκοειδή δουλεύουν περισσότερο σαν συναγερμοί, ειδοποιούν για τον κίνδυνο, ενώ κάποιες άλλες φυλές....λύνουν μόνο κατασταλτικά το πρόβλημα! Πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλοι παράγοντες όπως οι κλιματολογικές συνθήκες, π.χ δεν θα βάλουμε ενα Mπόξερ στο βουνό και στο χιόνι (είναι κοντότριχο & ευαίσθητο στο κρύο) ας βάλουμε ένα Βέλγικο λυκόσκυλο κλπ κλπ. Πρέπει να γίνει μελέτη του χώρου ώστε να εκτιμηθεί σωστά ο αριθμός των σκύλων (σε 5 στρέμματα πχ δεν φτάνει 1 σκύλος) και οι ιδιαίτερες ικανότητες τους (πχ ταχύτητα αντίδρασης). 

      Αν όλα αυτά και πολλά άλλα εκτιμηθούν σωστά τότε είναι ώρα να συζητήσετε με τον εκπαιδευτή σας για τις φυλές που σας αρέσουν και αφού λάβετε σοβαρά την άποψη του μετά πηγαίνετε μαζί να δείτε γέννες φυλών φύλαξης από κοντά και να σας διαλέξει εκείνος το κουτάβι που κάνει για φύλακας. 

     Στην πραγματικότητα δεν θα διαλέξει το κουτάβι που θα γίνει καλός φύλακας αλλά θα σας γλιτώσει από το κουτάβι που δεν θα γίνει φύλακας με τίποτα. Υπάρχουν ειδικά τεστ που απο πολύ μικρή ηλικία μπορούν να...προδώσουν τον χαρακτήρα του κουταβιού. Γιαυτό ακριβώς πρέπει να εμπιστευτείτε το έμπειρο μάτι (και τις γνώσεις) του ειδικού και όχι τον φίλο που...ξέρει! 

    Οι εκπαιδευτές ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΜΕ φύλακες, δουλεύουμε με σκύλους που έχουν το ένστικτο και τους το κατευθύνουμε. Αν δεν το έχουν δεν μπορούμε να τους το βγάλουμε, αυτό είναι αγρίεμα που κάνουν κάποιοι και οδηγεί σε επικίνδυνους ημιτρελλους σκύλους. Δεν γίνονται όλα τα σκυλιά φύλακες επειδή είναι κάποιας φυλής.

    Η διαδικασία εκπαίδευσης σκύλων φύλαξης (όπως και όλα μας τα προγράμματα) δεν έχει καμία σχέση με βία, εξαναγκασμό,στερήσεις κλπ. Η βάση της εκπαίδευσης μας είναι η "σκηνοθεσία" περιστατικών στα οποία ο σκύλος συμμετέχει παίζοντας, ενθαρρύνοντας εμείς τη σωστή "λειτουργία" και διορθώνοντας τα όποια λάθη. 

   Ανάλογα το είδος της εκπαίδευσης του θα μάθει: που και πότε θα επιτίθεται, εγκλωβισμό υπόπτου, αφοπλισμό, έρευνα χώρου ευθύνης κατόπιν εντολής, ενημέρωση του ιδιοκτήτη για παρουσία υπόπτου, συνοδεία επισκεπτών, άμυνα σκύλου και πολλά άλλα ανάλογα τις ανάγκες. Όλα αυτά διασκεδάζοντας με αυτό που κάνει και χωρίς να βασανίζεται.

   Να επισημάνω εδώ πως ο σκύλος προτού κάνει την εκπαίδευση φύλακα θα έχει κάνει οπωσδήποτε ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΑΚΟΗ (14 εντολές στο δικό μας πρόγραμμα) και εκπαίδευση ΑΡΝΗΣΗΣ ΤΡΟΦΗΣ. (φόλα)

       Απαλλαγμένος λοιπόν ο σκύλος από όλα τα προβλήματα συμπεριφοράς, υπάκουος και συνεργάσιμος με τον χειριστή του(ιδιοκτήτη) με αυξημένη κριτική ικανότητα σε θέματα φύλαξης, με άριστη φυσική κατάσταση και ψυχολογία και έχοντας μάθει να εκτελεί 14 εντολές γίνεται ένας ισορροπημένος σκύλος που "χωρά" παντού και απέχει πολύ από τους γνωστούς...εγκληματίες. 

       Δουλειά μου είναι να εκπαιδεύω τέτοιους σκύλους, κοινωνικούς και φιλικούς κατά τα άλλα, χωρίς όμως υποχωρήσεις όταν απειλείται η οικογένεια ή η περιουσία του ιδιοκτήτη,ή το άτομο που συνοδεύουν! 

      Aφού λοιπόν ο σκύλος θα έχει περάσει το πρώτο στάδιο της εκπαίδευσης φύλακα θα είναι σε θέση να αναγνωρίσει περιστατικά και καταστάσεις στις οποίες θα μπορεί να επέμβει και να αντιμετωπίσει μόνος του η κατόπιν εντολών. Σε πιο προχωρημένα στάδια εκπαίδευσης φύλακα προσθέτουμε επιπλέον επιλογές για τον ιδιοκτήτη ανάλογα με τις ανάγκες του. 

     Συνάρτηση των δυνατοτήτων του σκύλου και ανάλογα σε ποιο επίπεδο μπορεί να φτάσει μπορούμε να ασφαλίσουμε πολύ ικανοποιητικά έναν χώρο και να αποτρέψουμε την εισβολή κάθε ανεπιθύμητου. Όσον αφορά τις τακτικές που θέλουν κάποιους να ρίχνουν σπρέι, φόλες, γλυκά κλπ στον σκύλο προκειμένου να τον εξουδετερώσουν υπάρχει ειδική μέριμνα για όλα!