ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΚΥΛΟ ΦΥΛΑΞΗΣ. (4η ενότητα). ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΩΣ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.



                     Σήμερα θα δούμε ποια πράγματα μπορούμε να κάνουμε μέχρι να φτάσει ο σκύλος μας να μπει σε εκπαίδευση καθηκόντων φύλαξης. Τα πράγματα αυτά στο σημερινό κείμενο δεν θα έχουν σχέση με την κλασσική έννοια της εκπαίδευσης αλλά θα σας βοηθήσουν πολύ στο να "ξυπνήσει" ο σκύλος και μάλιστα ομαλά!
                     Σαν υπόθεση εργασίας θα πάρουμε ότι ο σκύλος βρίσκεται σε μονοκατοικία και φυσικά  στον κήπο.
                    Η σημαντικότερη δουλειά που έχετε να κάνετε για το κουτάβι σας είναι να το αφήσετε να μάθει (και να το βοηθήσετε) την φυσιολογική λειτουργία του χώρου. 
                     Τι σημαίνει αυτό; Ότι εάν ο σκύλος μάθει γρήγορα την ρουτίνα της καθημερινότητας του θα του είναι πιο εύκολο να ξεχωρίσει τα ύποπτα περιστατικά. Όμως από εσάς πρέπει να πάρει κάποιες βοήθειες.
                     Η θέση αναμονής του σκύλου (σημείο που έχει το σπιτάκι, νερό κλπ) πρέπει να είναι σε σημείο που να του επιτρέπει να ελέγχει οπτικά το μεγαλύτερο μέρος του χώρου. Αυτό θα τον βοηθήσει να παρατηρεί τι γίνεται ακόμα κι όταν έχει αποσυρθεί, που θα δούμε σε άλλο σημείο τι σημαίνει αυτό.
                      Σε πολλούς κήπους έχω παρατηρήσει η πόρτα να μένει ξεκλείδωτη και να μπαίνω βγαίνει κόσμος (γείτονες κλπ) και ο σκύλος να καταλαβαίνει οτι....έτσι λειτουργούν τα πράγματα. Ότι χειρότερο για να γίνει υποψιασμένος ένας σκύλος. Θα συμβούλευα το εξής. Να κλειδώνετε την πόρτα και αν είστε μέσα να βγαίνετε να παραλάβετε τους επισκέπτες σας. Αν δεν είστε να μην μπαίνει κανείς. Το χειρότερο είναι να είστε μέσα , να μπαίνει κόσμος κι εσείς να μαλώνετε τον σκύλο που σας ενημέρωσε!  Το καλύτερο είναι...άσπρο μαύρο. Αν δεν είστε δεν μπαίνει κανείς. Αν είστε δεν μπαίνει αν δεν βγείτε να τους παραλάβετε.
                     Το σημαντικό είναι να βλέπει ο σκύλος πως αν δεν κάνετε κάτι εσείς ή δεν είστε εκεί ο ξένος δεν θα μπει. Αλλά και όταν μπει, θα μπει από την πόρτα! Γιατί αν κάποιοι γείτονες ή φίλοι ανεβαίνουν από τα κάγκελα λόγω οικειότητας είναι ότι χειρότερο ειδικά αν αυτό συνοδεύεται από την δική σας αδράνεια.
                     Προσέξτε λοιπόν να μην δημιουργείτε λάθος εντυπώσεις στον σκύλο γιατί έχει την τάση να γενικεύει.  
                     Μία άλλη σημαντική διαδικασία είναι να δημιουργήσετε ένα ωράριο....εργασίας για τον σκύλο. Δηλαδή καλό είναι να υπάρχει ένας χώρος να αποσύρεται κατά την ώρα που δεν δουλεύει και να αποδεσμεύεται τις ώρες που πρέπει. Αυτό  τον βοηθάει πάρα πολύ σε πολλά πράγματα. Οχι δεμένος.
                  Τέλος καλό θα είναι για τους ενήλικους σκύλους το τελευταίο φαγητό της ημέρας να είναι με την δύση του ήλιου ώστε κατά τη διάρκεια της νύχτας να υπάρχει μία μικρή αίσθηση πείνας που κρατά τον σκύλο σε αυξημένη επαγρύπνηση και όχι να τον ταΐζετε λίγο πριν πάτε εσείς για ύπνο.
                  Και κάτι ακόμα. Αν κατά την διάρκεια της νύχτας το κουτάβι σας κάνει τα πρώτα του ερασιτεχνικά γαβγίσματα ΜΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΉΣΕΤΕ! Δείξτε ζωηρό ενδιαφέρον και συγχαρείτε το!
                  ΘΑ ΑΠΟΓΕΙΩΘΕΊ!!!