Ο σκύλος φύλαξης γενικά.



                Στο θέμα του σκύλου ίσως να μην υπάρχει πιο παρεξηγημένη έννοια. Κάποιοι τον φαντάζονται ως ένα θηρίο που θα κατασπαράξει όποιον τον πλησιάσει , κάποιοι τον θέλουν έτσι. Κάποιοι πιστεύουν ότι ο σκύλος που "λυσσάει" πίσω από τα κάγκελα του κήπου είναι ο σωστός φύλακας. Κάποιοι πιστεύουν ότι είναι ένα φτηνό αντικλεπτικό και κάποιοι ότι ο σκύλος δεν πρέπει να εκπαιδεύεται καν για φύλακας. Κάποιοι πιστεύουν οτι οποιοσδήποτε σκύλος που θα του στερήσουν την ανθρώπινη παρουσία και θα τον υποβάλουν σε πλήθος στερήσεων θα γίνει και ο ιδανικός φύλακας.
Τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει!
              Ο εκπαιδευμένος σκύλος φύλαξης είναι ένα απόλυτα ισορροπημένο ζώο, συχνά πιο ισορροπημένο από πολλούς (κακομαθημένους) σκύλους συντροφιάς. Πίσω από αυτό δεν κρύβεται κάποια μαγική συνταγή ούτε κάποια υψηλή φιλοσοφία!
             Στην επαγγελματική εκπαίδευση σκύλων φύλαξης δεν υπάρχει ξύλο,στερήσεις και κακουχίες για να πειθαρχήσει ο σκύλος. Η πειθαρχεία των σκύλων φύλαξης δεν είναι προϊόν βίας. Είναι προϊόν μεθοδικής εκπαίδευσης. Τα σκυλιά που μπορούν να γίνουν φύλακες (ενα 15-20% των ανάλογων φυλών) έχουν ισχυρό χαρακτήρα, δυνατό ταμπεραμέντο και πολύ ενέργεια.                                                                                                                                                    Μέσα από την εκπαίδευση τους δίνουμε τη δυνατότητα να εκτονωθούν. Τρέχουν ελεύθερα αλλά περνούν και από ειδικά διαμορφωμένο στίβο ο οποίος συμβάλει στην εκτόνωση της ενέργειας τους αλλά και στην αύξηση τηςαυτοπεποιθησης τους. Παράλληλα ο στίβος αυτός ανεβάζει τις υπηρεσιακές δυνατότητες του σκύλου σε ένα μελλοντικό πραγματικό περιστατικό. 
           Ένας σκύλος λοιπόν που εκτονώνει την ενέργεια του με δημιουργικό τρόπο δεν έχει την ανάγκη να την εκτονώσει κάπου αλλού καταστρέφοντας, δαγκώνοντας ή μαλώνοντας. Αντίθετα ισορροπεί και γίνεται "ζυμάρι" στα χέρια του εκπαιδευτή και του ιδιοκτήτη.
Αυτά όσων αφορά τη βασική υπακοή και το πως προκύπτει η ακλόνητη πειθαρχεία τον σκύλων φύλαξης.
          Όσων αφορά τα καθήκοντα φύλαξης, τα σκυλιά αυτά γεννιούνται με την ανάγκη (και την ικανότητα) να παράγουν έργο (φύλαξη), εμείς του δίνουμε την δυνατότητα να αισθάνονται χρήσιμα (άρα ευτυχισμένα).
          Κατά την εκπαίδευση με σκηνοθετημένα περιστατικά τους δίνουμε τη δυνατότητα να υπερασπίσουν εμάς ή το χώρο μας και να ικανοποιήσουν και αυτή την ανάγκη τους (διορθώνοντας φυσικά τα λάθη τους) .
         Συμμετέχοντας ο σκύλος σε διάφορα σενάρια αποκτά εικόνες και εμπειρίες για μελλοντική χρήση και ουσιαστικά εκπαιδεύεται στην αντιμετώπιση περιστατικών.
         Όπως καταλαβαίνετε η βία είναι περιττή. Τα παραπάνω δημιουργούν έναν ισορροπημένο σκύλο που θα αδιαφορήσει για τις άσκοπες προκλήσεις της καθημερινότητας και θα λειτουργήσει μόνο βάση εντολών ή σεναρίων.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ: https://dogtrainer-dogtrainer.blogspot.gr/p/blog-page_28.html