ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΚΥΛΟ ΦΥΛΑΞΗΣ. (1η ενότητα). ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ.

                     

                   Πριν από οτιδήποτε άλλο είναι πολύ βασικό να κατανοήσουμε τον ρόλο του σκύλου φύλαξης στην ασφάλεια ενός χώρου. Όπως όλοι έχετε δει στο ίντερνετ το βάρος πέφτει στην μαχητική ικανότητα του σκύλου δηλαδή στο να δαγκώνει.
                        Δεν είναι λάθος αλλά δεν είναι αρκετό. Για την ακρίβεια ένας καλός σκύλος φύλαξης μπορεί να κάνει  πολλά περισσότερα.
                        Η δουλειά κάθε φύλακα και φυσικά του σκύλου φύλαξης είναι να αποτρέψει να εξελιχθεί ένα επικίνδυνο περιστατικό. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα μάχη. Για να το πούμε με πιο απλά λόγια η δουλειά του φύλακα είναι να "αγοράσει χρόνο" για τον φυλασσόμενο στόχο.
                        Να δώσει το χρονικό περιθώριο να οργανωθεί καλύτερα η αντιμετώπιση του συμβάντος και φυσικά να μην πιαστούμε στον ύπνο. Αυτό λοιπόν μπορεί να το κάνει άριστα ένας σκύλος που έχει εκπαιδευτεί σε έλεγχο περιμέτρου και θα εντοπίσει νωρίς τον πιθανό εισβολέα μην επιτρέποντας του να μπει καν στον χώρο.
                         Έχετε προσέξει το πρώτο χαρακτηριστικό γάβγισμα του σκύλου όταν μες την νύχτα "ανακαλύπτει" κάτι παράξενο; Είναι ένα μήνυμα με δύο αποδέκτες. "Αγέλη ξύπνα εχθρός" "Άγνωστε σε καταλάβαμε". Αυτή είναι η μισή δουλειά! Η άλλη μισή είναι να μην του επιτρέψει να μπει στον χώρο μας αν το προσπαθεί (με απόσταση ασφαλείας από την περίφραξη) και τελικά αν τα καταφέρει ο εγκλωβισμός του εισβολέα.
                         Τώρα αν ο ύποπτος θέλει....συνέχεια ο σκύλος θα πρέπει να γνωρίζει που και πως να επιτεθεί ΑΛΛΑ   και άμυνα σκύλου.
                         Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της εκπαίδευσης του σκύλου φύλαξης είναι η άμυνα του! Άμυνα δεν σημαίνει αποφυγή της εμπλοκής αλλά εμπλοκή με χαμηλό ή καθόλου ρίσκο. Μην ξεχνάτε πως πάντα μιλάμε για τον αγαπημένο μας σκύλο αλλά και όσο υπάρχει αυτός τόσο μας παρέχει ασφάλεια.
                        Είδαμε λοιπόν την βασική αποστολή του σκύλου φύλαξης με απλούς όρους. Η θέση του σκύλου φύλαξης είναι ένα άλλο θέμα. Αν το σπίτι έχει κήπο η θέση του σκύλου δεν μπορεί να είναι μέσα αν μιλάμε για φύλακα. Ο Φύλακας εκτός από χρόνο αγοράζει και χώρο για τον φυλασσόμενο στόχο.   
                        Αν πάλι θέλετε να είναι μέσα για είναι...προστατευμένος τότε δεν είναι σκύλος φύλαξης αλλά συντροφιάς. Επιχειρησιακά δεν βοηθάει πουθενά σε σπίτια με κήπο ο σκύλος φύλαξης(;) να είναι μέσα. Αν είχατε προσλάβει άνθρωπο φύλακα θα τον είχατε στο...σαλόνι; Οχι βέβαια!