Το πρωτοκολο ασφαλείας και πόσο επικινδυνο μπορεί να γίνει όταν εγκλωβιζόμαστε σε αυτό. Τι διδάσκει η δολοφονία της κοπέλας στο Α.Τ.

 


         Θα θυμάστε πως πριν λίγο καιρό είχα γράψει για το πρωτοκολο ασφαλείας και την σπουδαία χρησιμότητα του.

         Ναι πρέπει να υπάρχει για να έχουμε έναν οδηγό ενεργειών σε κάθε περίπτωση και να μην ψαχνόμαστε τελευταία ώρα.

       Ναι πρέπει να υπάρχει για να βαδίζουμε στα όρια της νομιμότητας.

      Ευτυχώς όμως τα πρωτόκολλα αυτά πρέπει να τα εφαρμόζουν άνθρωποι και όχι μηχανήματα. Θα ήταν πολύ πιο σίγουρο να τα εφαρμόζουν υπολογιστές οι οποίοι δεν παρεκκλίνουν από τον προγραμματισμό τους.

     Ευτυχώς όμως ξαναλέω τα εφαρμόζουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν ή πρέπει να έχουν.......σημαντικές διαφορές από τα μηχανήματα.

        Ο άνθρωπος έχει ή πρέπει να έχει κριτική ικανότητα, αισθήματα, λογική σκέψη και την ικανότητα να ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ κατα περίπτωση για να μπορέσει να σπάσει το πρωτόκολλο και να δώσει λύσεις.

      Για να σπάσεις όμως το πρωτοκολο και να μην βολεύεσαι - κρύβεσαι πίσω από αυτό πρέπει να έχεις και άλλα πράγματα που δεν μπορώ να γράψω......

       Η ιστορία είναι γεμάτη από ανθρώπους που έσπασαν το πρωτόκολλο και αγνόησαν εντολές με σπουδαία αποτελέσματα!

     Αναφέρω επιγραμματικά:

      Στο έπος της Αλβανίας οι εντολές του Αρχηγείου ήταν άμυνα όσο είναι δυνατόν και οπισθοχώρηση σε προκαθωρησμένο σημείο....

       Ο τοπικός διοικητής όμως που γνώριζε με ακρίβεια την κατάσταση αγνόησε τις εντολές που έρχονταν από Αθήνα και έγραψε χρυσές σελίδες!  Θα μπορούσε να εφαρμόσει τις εντολές και το πρωτοκολο χωρίς κανένα κόστος. Και πάλι ήρωας θα ήταν.

      Το 1983 στο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της τότε Σοβιετικής Ένωσης αξιωματικός υπηρεσίας βρίσκεται.... κάποιος Πετρωφ.

      Τα μόνιτορ δείχνουν πως 5 βαλλιστικοί πύραυλοι έχουν ξεκινήσει από ΗΠΑ. Οι πάγιες  εντολές είναι σαφής, άμεση απάντηση!!

     Δεν το κάνει! Δεν ενημερώνει καν τους ανώτερους του γιατί ΠΙΣΤΕΥΕΙ ( ΟΧΙ ΝΟΜΙΖΕΙ) πως πρόκειται για αντανάκλαση του ήλιου και ψευδή συναγερμό.

       Αυτό για να το κάνεις πρέπει να έχεις....κάποια πράγματα!!! Ευτυχώς τα είχε!

      Γλίτωσε την ανθρωπότητα και τον πλανήτη.

   Κι εγώ σαν στέλεχος ασφαλείας όλα μου τα χρόνια έχω συναντήσει πολλούς κολλημένους στο πρωτοκολο. Είναι το εύκολο. Είναι αυτό που εξασφαλίζει την θεσούλα τους. 

      Δεν εξασφαλίζει όμως πάντα ανθρώπινες ζωές και εγκαταστάσεις. Πέραν του ότι χαλάει την ομάδα και προκαλεί εκνευρισμούς. Μπροστά στη θεσούλα όμως ποιος τα υπολογίζει αυτά?

      Εγώ να είμαι προβλεπόμενος και τα άλλα......