Γιατί αποφεύγουμε την συμπλοκή και ποιός ο διπλός ρόλος του σκύλου φύλαξης.

 


     Αν έχουμε εφαρμόσει μέτρα ασφαλείας και οι κακοποιοι έρθουν τελικά σε επαφή με τον στόχο τους σημαίνει ότι έχουν αποτύχει όλα.

      Ο σκοπός των μέτρων ασφαλείας όπως πολλές φορές έχουμε πει είναι για να μην μπορέσουν οι κακοποιοι να πετύχουν τον στόχο τους και τελευταία γραμμή άμυνάς είναι η συμπλοκή.

       Άρα αν έχουμε συμπλοκή σημαίνει πως όλα τα άλλα μέτρα έχουν καταρρεύσει. Από την άλλη πλευρά δεν πρέπει να ετοιμαζόμαστε μόνο για συμπλοκή γιατί αυτό είναι μεγάλο λάθος.

       Σε όλα αυτά ο ρόλος του σκύλου είναι πολλαπλός και πάρα πολύ σημαντικός. Συνήθως τοποθετημένος ανάμεσα σε δύο περιμέτρους ασφαλείας, μεταξύ περίφραξης και κτιρίων(π.χ) μπορεί να παίξει έναν διπλό σημαντικό ρόλο: της έγκαιρης προειδοποίησης και της αποτροπής εισόδου.

       Η παρουσία του και μόνο δρα πολύ αποτρεπτικά για τον μέσο κακοποιό. Στατιστικά έχει αποδειχτεί ότι οι κλέφτες θα προτιμήσουν πιο εύκολους στόχους.

      Σε πρώτη φάση λοιπόν ο σκύλος θα μας ενημερώσει για την παρουσία υπόπτου και αυτό είναι μια ειδική εκπαίδευση που ονομάζεται έρευνα περιμέτρου (κάτι σαν περιπολία με αυξημένα καθήκοντα) και σε δεύτερη φάση θα καθυστερήσει ή θα αποτρέψει την είσοδο των κακοποιών.

       Προσέξτε! Θα καθυστερήσει ή θα αποτρέψει την είσοδο όχι να τους περιμένει για συμπλοκή. Εννοείται όμως πως ο σκύλος είναι κατάλληλα προετοιμασμένος για αυτή.

    Να το κάνω απολύτως σαφές: να μην πηδήξουν καν την περίφραξη και μπουν στον χώρο σας.

       Η βασική λοιπόν δουλειά του σκύλου (όπως και κάθε φύλακα) είναι να "αγοράσει χρόνο" για τον φυλασσόμενο στόχο και αν όλα αποτύχουν η συμπλοκή.  

      Τίποτα όμως δεν πρέπει να αποτύχει.

     Η έρευνα περιμέτρου και η αποτροπή εισόδου είναι μια σημαντική εκπαίδευση που κάνουμε πολλά χρόνια στην σχολή μας με μεγάλη επιτυχία.

      Όσο για την συμπλοκή με τον κακοποιό είναι απόλυτα στοχευμένη και δεν πρόκειται για μια επιθετική έκρηξη του σκύλου. Γιαυτό άλλωστε θα συνεχίσει να είναι ο φίλος σας που θα πάτε βόλτα.

     Και κάτι ακόμα. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην άμυνα του σκύλου. Τι είναι αυτό? Θα το εξηγήσουμε σε άλλο άρθρο.